top of page

Çin Karaağacı - Ulmus Parvifolia

Çin ve Güneydoğu Asya bölgesine özgü olan Çin Karaağacı 25 metre uzunluğa kadar uzayıp 1 metre gövde çapına ulaşabilir. Yeni başlayanlar için iyi bir bonsai adayıdır. Bakımı kolay ve dayanıklı bir ağaç türüdür.


Genel olarak dışarıda muhafaza edilmesi gereken Çin Karaağaçları havaların don yapacak kadar soğumasıyla birlikte üzerine poşet geçirilerek ya da benzer yöntemle muhafaza edilerek dışarıda tutulabilir. Yine de kış aylarında ağaç yapraklarını döktükten sonra uykuya daldığında ısıtılmayan ve gölge olan iç mekana alınabilir. Havaların ısınmaya başlamasıyla tekrardan dışarı çıkarılmalıdır.

Çin Karaağaçları tanımlama esnasında Japon Karaağacı - Zelkova ile sık sık karıştırılır. Çin Karaağacının gövdesi daha koyu, yaprakları daha küçük ve yuvarlaktır. Yapraklarındaki girinti ve çıkıntılar Zelkova yapraklarındaki gibi uzun ve sivri değildir.


Konumlandırma - Yarı gölgeli ya da tam güneşli yerlerde iyi gelişim gösterirler. İçeride yetiştiririlen Çin Karaağaçları yazın havaların ısınmasıyla birlikte dışarıya çıkarılabilir. Kışın aşırı soğuklardan (donma sıcaklığının altında) korunması gerekir. Bu dönemlerde tam gölgeli ve ısıtılmayan kapalı alanlara alınabilirler. Havanın soğukluğuna bağlı olarak yaprak dökebilirler. Yaprak dökmeme durumunda yapraklarını dibinden kesip ağacı kışın dinlenmeye alabilirsiniz.


Sulama - Toprağı kurur kurumaz bolca sulanmalıdır. Toprağın uzun süre kuru kalmasına tahammülleri azdır. Sürekli sulayarak köklerin çürümemesine ve toprağın balçık gibi olmamasına özen gösterilmeli.


Gübreleme - Ağaç gelişmeye başladığı anda (ülkemiz için baharın ortaları-sonları) gübrelemeye başlanabilir. Sıvı ve katı gübreler kullanılabilir. Kışın ağaç uykudayken gübreleme yapılmamalıdır.


Budama - Serbest gelişime bırakıldığında gövde ve dallar hızlıca kalınlaşacaktır. Ayrıca budanan yerlerden ya da odunsu dokudan kolayca sürgün verir. Yeni sürgünlerin uzamasına izin verin. 8-10 cm uzamadan sonra birkaç yaprak bırakılarak yeni sürgünler budanabilir. Kalın dalların budanması sonbaharda yapılmalıdır. Telle kolayca şekil verilebilir.


Saksı Değiştirme - Genç ağaçlar için her iki yılda bir saksı değiştirilmelidir. Daha yaşlı ağaçlar için bu süre uzatılabilir. Kökler saksının duvarlarına yapışıp dönmeye başladığında saksı değiştirme zamanı gelmiş demektir. Birbirine dolaşan kökler taranarak açılır. Odunlaşmış ve sarkan kökler budanır. Ağaç tekrardan aynı saksıya dikilebilir. Çin Karaağaçlarının özel bir toprak tercihi yoktur. Su tutmayan iyi drenaj sağlayan topraklarda kolayca gelişimini sürdürür.


Çoğaltma - Çelik yöntemiyle kolayca çoğaltılabilir. Tohumdan yetiştirmek az tercih edilen bir yöntemdir.


İlaçlama - Nem seviyesi düştüğünde kırmızı örümcek ve diğer zararlılar ortaya çıkabilir. Yapraklar spreylenerek ya da saksı su dolu tepsi içine alınıp nemli ortam sağlanarak önlem alınabilir. Seyretilmiş lime sülfür ve sistemik ilaçlar tüm yaprakların dökülmesine sebep olacağından kullanılmamalıdır.


anahtar kelimeler: "bonsai sanatı", "bonsai nedir", "bonsai nasıl yapılır", "bonsai nasıl yaşar", "bonsaiye nasıl başlanır"


Bonsai Seika (bonsaiseika.com) sayfasında yayınlanan bütün yazılar birçok farklı kaynaktan derlenerek, yazarın sahip olduğu naçiz tecrübeler yazıya dökülerek hazırlanmıştır. İzinsiz ve onaysız kopyalanması, kaynak gösterilmeden alıntılanması yasaktır, emek hırsızlığıdır.

All the blog readings covered in Bonsai Seika (bonsaiseika.com) are the compilation of the information from various sources and the humble experiences of the author. It is not allowed to copy or cite without permission and citation. It is another form of plagiarism.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page