top of page

Fukien Tea - Carmona retusa

Carmona Retusa türü, kalın yaprakları, beyaz çiçekleri, yapraklarının üstündeki kıl kökü gibi pürüzlerle bonsai sanatında ticari olarak ön plana çıkan bir türdür. Başlangıç seviyesinde olan bonsai severler için ilgi çekici fakat bakımı biraz daha zor bir türdür. Çin'in Fuijan (Fukien) kentine özgü bu tür genellikle iç mekanda yetiştirilir. Soğuğa toleransları yoktur.



Konumlandırma - Direk güneş ışığı altında zarar görebilirler fakat aydınlık ortamlarda konumlandırılması gerekir. Sabah ya da akşam güneşi alan aydınlık yerlerde güzel gelişim gösterecektir. Sadece sıcak iklimli yerlerde yıl boyunca dışarıda tutulabilir. Sıcaklığın 12℃'nin altına düşen sıcaklıklarda kesinlikle tutulmamalıdır. Sıcak mevsimlerde dışarıya alınmak istediğinde sıcaklığın uzun süre 12℃'nin altına düşmediğinden emin olunmalıdır. Seraya yerleştirildiğinde sera sıcaklığı en az 12℃ olmalıdır. En sevdikleri ortam 15℃-25℃ sıcaklık aralığında, nemli ve 1 saatten uzun süre direk güneş ışığı almayan ortamlardır. Özellikle klima ya da kalorifer ile ısıtılan ortamlarda altına su dolu tepsi konularak yapraklarının ihtiyaç duydukları neme ulaşması sağlanır. Bulundukları ortama alışmaları uzun zaman alır. İç mekana alıştırmak için suni nem oluşturulması ağacın mekan değişikliği stresini atmasına yardımcı olacaktır.


Sulama - Toprağının kurumasını çok beklemeden sulanmalıdır. Nemli ortamı sevdiklerinden dolayı saksının altına (saksı deliğini kapatmayacak şekilde) su dolu tepsi konularak nem oluşturulabilir. Toprağın tam olarak kurumasını sevmezler. Ancak toprak sürekli ıslak da olmamalıdır. Susuz kaldıklarında yapraklarını hemen aşağı bükerler.


Gübreleme - Kökleri çok hassas olduklarından dolayı sıvı gübre kullanımı kesinlikle ıslak toprak üzerine, önerilen ölçü aşmayacak şekilde yapılmalıdır. En sağlıklısı yavaş salınımlı katı gübre kullanılmasıdır. İlkbahar başlarından sonbahar sonlarına kadar 2 haftada bir düzenli gübreleme yapılmalıdır. Kış aylarında ayda bir kez gübreleme yeterli olacaktır.


Budama - Ağaç sağlıklı olduğu dönemde budama herhangi bir zamanda yapılabilir. Dallar yeşilken kolaylıkla şekil alır ve tellenebilir. Ancak odunlaşma başladığında daha kırılgan olacağı için bükme işinde dikkatli olmak gerekir. Şekil verme işlemi uygun budama ile yapılabilir.


Saksı Değiştirme - Standart bonsai toprağı karışımı kullanılarak yılda bir ya da iki yılda bir saksı değişimi yapılmalıdır. Özellikle hazır alınan Carmona Bonsailerin yeni ortamına alışmasından sonra büyüme mevsiminde (ilkbahar-sonbahar arası) saksı değişimi yapılması faydalı olacaktır. İthal edilen bonsailerin toprak karışımı uygun olmamakla birlikte kök yapısı da sağlıksız duruma gelmiş olabilir. Kök düzenlemesi yapılmalıdır ancak kök budaması çok yapılmamalıdır. Kök kaybına tahammülleri düşüktür.


Çoğaltma - Çelik yöntemiyle ya da tohumdan çoğaltılabilir. Tohumdan yetiştirilmek istenirse tohumlar kurutulmadan ekilmelidir. Yaz aylarında çelik yöntemi uygulanabilir.


İlaçlama - Yapraklarındaki sararma genelde kök hastalıklarından kaynaklanır. Bu durumda sulama hususuna dikkat edilmelidir. Bunun dışında koşnil, beyaz örümcek gibi haşereler yaprak köklerine,açık yaralara ya da gövde kabuğunun kırıklarına yerleşebilirler. Bu durumda tamamı temizlenip yıkanarak ilaçlama yapılmalıdır.



anahtar kelimeler: "carmona bonsai bakımı", "bonsai sanatı", "bonsai nedir", "bonsai nasıl yapılır", "bonsai nasıl yaşar", "bonsaiye nasıl başlanır"


Bonsai Seika (bonsaiseika.com) sayfasında yayınlanan bütün yazılar birçok farklı kaynaktan derlenerek, yazarın sahip olduğu naçiz tecrübeler yazıya dökülerek hazırlanmıştır. İzinsiz ve onaysız kopyalanması, kaynak gösterilmeden alıntılanması yasaktır, emek hırsızlığıdır.

All the blog readings covered in Bonsai Seika (bonsaiseika.com) are the compilation of the information from various sources and the humble experiences of the author. It is not allowed to copy or cite without permission and citation. It is another form of plagiarism.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page