top of page

Su Ladini (Metasekoya) - Metasequoia glyptostroboides

Servigiller familyasından (Cupressaceae) yaprak döken iğne yapraklı bir tür olan Su Ladinlerinin anavatanı Çin'dir. Kahverengiye çalan gövde rengi ve göz alıcı yeşillikte yaprak renkleriyle bahçecilikte ve bonsai sanatında iyi bir yer edinmiştir. Sonbaharda yapraklarını dökerler, bonsai olarak bakımları kolay bir türdür. Amerikan Sekoya (Sequoia sempervirens) ağaçlarından farklıdır.

Fotoğraf: Plant Media

Konumlandırma - Tüm gün direk güneş alan yerlerde konumlandırılabilirler fakat günde birkaç saat direk güneş alan çok aydınlık yarı gölge yerlerde bakımı daha kolay olacaktır. Özellikle 40'lık gölgelik altında gelişimleri çok daha iyi olacaktır. Kışın -5 C'nin altına düşen sıcaklık derecelerinde dondan korunmalıdırlar. Sonbaharda yapraklarını dökerler. İç mekanda bakılması uygun değildir. Sert rüzgar alan yerlerden mutlaka korunmalıdır.


Sulama - Genel olarak suyu severler fakat bonsainiz torf ya da bahçe toprağında ekili ise toprağın kurumasına müsaade edin, sonrasında bolca sulayın. Sıcak yaz aylarında su ihtiyaçları daha da artacaktır.


Gübreleme - İlkbaharda ve sonbaharda gübrelenebilirler. Gübre paketlerinde tavsiye edilen ölçülerde gübreleme yapılabilir. NPK değerleri 10'un üzerinde olan gübreleri kullanmaktan kaçının veya tavsiye edilen oranın altında seyrelterek kullanın. Gübreleme, dalların fazlaca uzamasına sebebiyet verecektir.


Budama - Ağır budama kış aylarının sonlarında, büyüme dönemi başlamadan yapılmalıdır. Telleme uyku dönemi dışında yılın her zamanı yapılabilir. Budama sonrası geriye doğru kuruma yapma ihtimali yüksektir. Her yerden kolayca sürgün verebilir. Ayrıca ilkbaharda uç alımı yaparak dallanma sıklaştırılabilir.


Saksı Değiştirme - Standart bonsai toprağı karışımı kullanılarak iki ya da üç yılda bir saksı değişimi yapılmalıdır. İlkbaharın başlarında yeni sürgün vermeye başladığında saksı değişimi yapılabilir. Tüm kökler açığa çıkarılabilir.


Çoğaltma - Çelik yöntemiyle ya da tohumdan çoğaltılabilir. Yapraksızken çelikleme yapılırsa başarı oranı fazlaca artar. Tohumdan yetiştirilmek istenirse tohumlar ilkbahar ya da sonbaharda dışarıya ekilmelidir. İlkbaharın ortalarında havai köklendirme de yapılabilir. Çelikler sera ortamında kolayca köklenirler.


İlaçlama - Genel olarak zararlılara ve hastalıklara dayanıklı ağaçlardır. Ayda veya iki ayda bir ilaçlanmaları yıl boyu korunmalarını sağlayacaktır.

anahtar kelimeler: "su ladini bonsai bakımı", "bonsai sanatı", "bonsai nedir", "bonsai nasıl yapılır", "bonsai nasıl yaşar", "bonsaiye nasıl başlanır"


Bonsai Seika (bonsaiseika.com) sayfasında yayınlanan bütün yazılar birçok farklı kaynaktan derlenerek, yazarın sahip olduğu naçiz tecrübeler yazıya dökülerek hazırlanmıştır. İzinsiz ve onaysız kopyalanması, kaynak gösterilmeden alıntılanması yasaktır, emek hırsızlığıdır.

All the blog readings covered in Bonsai Seika (bonsaiseika.com) are the compilation of the information from various sources and the humble experiences of the author. It is not allowed to copy or cite without permission and citation. It is another form of plagiarism.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page