top of page

İkinci Adım - Seçtiğimiz Ağaca Yapılacak İlk İşlemler

Bonsai adayımızı seçtik. Elimizde nur topu gibi bir ağacımız var ve bonsai olmak için bekliyor. Peki şimdi ne yapmamız gerekiyor? Hemen budayacak mıyız? Telleyip bekleyecek miyiz? Gübre mi vereceğiz yoksa saksısını mı değiştireceğiz?


Bonsai adayınızın üzerinde yapacağınız ilk işlem ağacın gövdesinin etrafındaki toprağı nebariye (kök yapısına) ulaşana kadar temizlemek olmalıdır. Bu sayede ana gövdenin gerçek yüksekliğini ve şeklini görebilirsiniz. Bundan sonra yapılması gereken şeyse ağacınızı temizlemektir. Yani ana gövdenin üzerinden çıkan sürgünleri, küçük cansız dalları, dalların üzerindeki ölü yaprakları ve dalları, küçük cansız dalcıkları temizlemelisiniz. Böylece ağacınızın gövdesi, dalları ve genel şekli ortaya çıkacaktır. Sırada yapılması gereken şeyse bonsai adayınıza bir ön yüz seçmektir. Ön yüz -sergi (display) yüzü- bonsainizi sergileyeceğiniz, fotoğraflarını çekeceğiniz, herkesin bakmasını istediğiniz açı olan yüzdür. Ön yüzden farklı açıda bakılan bonsailer tuhaf görünebilirler. Çünkü tüm stil çalışması ön yüz referans alınarak yapılmıştır.

Acele etmeyin, bolca zamanınız var. Bütün işlemleri uzun uzun düşündükten sonra yapın.

fotoğraf: bonsaiempire


Bonsai adayınızın ön yüzünü belirledikten sonra ağacınız için uygun olacağını düşündüğünüz şekli düşünmelisiniz. Yani aşağıdaki stillerden hangisine uygun bir bonsai yetiştireceksiniz?


Bonsai stilinizi belirledikten sonra kabaca bir çizimini yapıp ilerideki bonsainizi hayal edin ve tasarlayın. Bunun için adayınızın fotoğrafını çekip fotoğraf üzerinde de çalışma yapabilirsiniz. Daha sonra Bonsai Sanatını Tanımak yazısında gösterilen bonsai kurallarını kendinize rehber edinerek hangi dalları budayıp hangi dalları ağacınızın üzerinde bırakacağınıza karar verin. Burada dikkat etmeniz gereken şey dalların gövdeden daha ince olması ve tepeye doğru dal kalınlığının azalmasıdır. Ayrıca ana gövde tepeye doğru incelmiyorsa alttaki kalın dallardan birisini ana gövde olarak kullanıp o dal üzerinden bonsainizi şekillendirmeye devam edebilirsiniz.


Bonsainiz için seçtiğiniz ön yüzü daha sonradan değiştirebilirsiniz fakat ilk ön yüze göre yaptığınız budama ve telleme işlemlerinin bu yeni ön yüzünüze uygun olup olmadığına da karar vermeniz gerekecek. Bonsai adım adım yapılan bir sanat. Her adım kendisinden bir sonraki adım için bir referans noktası. Siz ağacınızın ön yüzünü belirlediğinizde bu sizin için hangi dalı ilk dal olarak kullanmanızı belirlemek açısından referans noktası olacaktır. İlk dalı belirlediğinizde bir sonraki dal için yeni bir referans noktası elde etmiş olacaksınız. Bu hep bu şekilde devam edecek. Dolayısıyla ilk referans noktanız yanlış olursa sonraki bir çok adımınız da hatalı ilerleyebilir. Dediğim gibi, zamanınız var. Uzun uzun düşünün, ağacınıza her açıdan bakın. Hoşunuza giden ön yüzleri tebeşirle işaretleyin. Sonra seçenekleri eleyerek ön yüzünüzü seçin ve bir sonraki adıma geçin.


anahtar kelimeler: "bonsai sanatı", "bonsai nedir", "bonsai nasıl yapılır", "bonsai ön yüzü nasıl belirlenir", "bonsaiye nasıl başlanır"


Bonsai Seika (bonsaiseika.com) sayfasında yayınlanan bütün yazılar birçok farklı kaynaktan derlenerek, yazarın sahip olduğu naçiz tecrübeler yazıya dökülerek hazırlanmıştır. İzinsiz ve onaysız kopyalanması, kaynak gösterilmeden alıntılanması yasaktır, emek hırsızlığıdır.

All the blog readings covered in Bonsai Seika (bonsaiseika.com) are the compilation of the information from various sources and the humble experiences of the author. It is not allowed to copy or cite without permission and citation. It is another form of plagiarism.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page