top of page
Yazarın fotoğrafıAykut Erşen

Cennet Bambusu - Nandina Domestica

Cennet bambusu olarak da adlandırılan Nandinalar Doğu Asya bölgesine özgü bir türdür. Genç yaprakları pembe ve kırmızı renkleriyle göz alıcıdır, fakat yapraklar olgunlaştıkça yeşile döner. Yaprakları ölmeye yaklaşınca tekrardan kırmızıya döner ve kurur. Yaprak dökmezler, yani herdem yeşildirler.

Konumlandırma - Bolca ışık isteyen nandina bonsailer iç mekanda yaşayabilirler. Dış mekanda da sıcaklığın 0 C derecenin altına düşmediği yerlerde konumlandırılabilirler. Güneye bakan cam önlerinde veya bol güneş gören yerlerde hızlıca büyürler. Ortamın kuru olmaması önemlidir.


Sulama - Genel olarak suyu çok severler fakat bonsainiz torf ya da bahçe toprağında ekili ise toprağın kurumasına az da olsa müsaade edin, sonrasında bolca sulayın. Sıcak yaz aylarında su ihtiyaçları daha da artacaktır. Toprağın aşırı kurumasına müsaade etmeyin. Saksınız delik değilse mutlaka delin veya altı delik bir saksıya bitkinizi dikin.


Gübreleme - İlkbaharda ve sonbaharda gübrelenebilirler. Gübre paketlerinde tavsiye edilen ölçülerde gübreleme yapılabilir. Özellikle ilkbahar gübrelemesi meyve oluşumunu tetikleyecektir. Ancak N (Azot) yönünden yüksek oranlı gübre kullanımları meyve oluşumunu baskılayabilir. Dolayısıyla P (Fosfor) ağırlıklı gübre kullanılmalıdır.


Budama - Ağır budama kış aylarının sonlarında, büyüme dönemi başlamadan yapılmalıdır. Telleme uyku dönemi dışında yılın her zamanı yapılabilir. Fakat dalları sert olduğu için tellemeyi dallar inceyken yapmak daha doğru olacaktır. 6-8 yaprak büyüttükçe dallar 1-2 yaprak kalacak şekilde budanmalıdır. Odunsu yapıdan sürgün verebilirler. Dolayısıyla sağlıklı ağaçlarda sert budama gönül rahatlığıyla yapılabilir.


Saksı Değiştirme - Standart bonsai toprağı karışımı kullanılarak iki ya da üç yılda bir saksı değişimi yapılmalıdır. İlkbaharın başlarında yeni büyüme öncesi dönemde saksı değişimi yapılabilir. Tüm kökler açığa çıkarılabilir. Toprağına organik materyal ilavesi yapılabilir.


Çoğaltma - Çelik yöntemiyle ya da tohumdan çoğaltılabilir. İlkbaharın ortalarında havai köklendirme de yapılabilir. Çelikler sera ortamında kolayca köklenirler.


İlaçlama - Ayda veya iki ayda bir ilaçlanmaları yıl boyu korunmalarını sağlayacaktır. Özellikle bit ve örümceklere yönelik insektisit ve akarisit kullanımı tavsiye edilir.

anahtar kelimeler: "nandina bonsai bakımı", "cennet bambusu bonsai bakımı", "bonsai sanatı", "bonsai nedir", "bonsai nasıl yapılır", "bonsai nasıl yaşar", "bonsaiye nasıl başlanır"


Bonsai Seika (bonsaiseika.com) sayfasında yayınlanan bütün yazılar birçok farklı kaynaktan derlenerek, yazarın sahip olduğu naçiz tecrübeler yazıya dökülerek hazırlanmıştır. İzinsiz ve onaysız kopyalanması, kaynak gösterilmeden alıntılanması yasaktır, emek hırsızlığıdır.

All the blog readings covered in Bonsai Seika (bonsaiseika.com) are the compilation of the information from various sources and the humble experiences of the author. It is not allowed to copy or cite without permission and citation. It is another form of plagiarism.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page