top of page

Kudüs Kirazı - Solanum pseudocapsicum

Orta ve Güney Amerika’ya özgü bir tür olan Kudüs Kirazı domatese benzeyen meyveleri ve ufak yapraklarıyla büyük bir ağaç görünümündedir. Meyveleri yenmez. Genel olarak bakımları kolaydır. Doğrudan güneş görmeyen çok aydınlık yerleri severler.


Konumlandırma - Sonbahar ve Kış mevsimlerinde içeriye alınabilir. Eksi derecelerde mutlaka korunmaları gerekir. Yıl boyunca içeride, direk güneş görmeyen, ısıtıcıdan veya fandan uzak, çok aydınlık yerlerde konumlandırılabilirler. İlkbahar ve yaz mevismlerinde dışarıda olmaları daha sağlıklı büyümelerini sağlayacaktır. İç mekana alındıklarında yapraklarında kuruma ve dökülme olabilir. Bu durumda saksıyı tamamen suya oturtup 3-4 saat bekletmek faydalı olacaktır. Yine iç mekanda sera etkisi yaratılarak ortama alışması kolaylaştırılabilir.


Sulama - Susuzluğa toleransları orta seviyedir fakat susuz kaldıklarını hemen yapraklarını bükerek belli ederler. Kök sistemi oturmuş bonsailer susuzluğa daha uzun süre dayanabilirler. Sulamalar arasında toprağın kurumasına mutlaka müsaade edilmelidir. Köklerde çürümeye müsait bir türdür.


Gübreleme - Büyüme mevsimi boyunca gübrelemeye devam edilebilir. Çiçeklenmeyi teşvik etmek için azot (N) oranı düşük gübrelerin tercih edilmesi daha uygun olacaktır. Dengeli gübrelerle ve mikroelement takviyeleriyle saksı içerisinde sağlıklı bir şekilde büyütülebilirler.


Budama - Ağır budama kış aylarının sonlarında, büyüme dönemi başlamadan yapılmalıdır. Ancak ağır kök veya dal budaması yapıldığında gövdede büyük çürümeler meydana gelebilir. Budamayı dönemsel olarak parçalara bölerek yapmak daha doğru olacaktır. Büyüme mevsiminde kısmi yapraksızlaştırma yaparak dallanma teşvik edilebilir. Meyvelenme sonrası dönemler budama için daha uygundur.


Saksı Değiştirme - Havalanması ve su tutması orta seviyede dengeli bonsai toprağı karışımları daha uygun olacaktır. Çiçeklenme öncesinde saksı değişimi yapılabilir. Kök budamasına tahammülleri yüksektir.


Çoğaltma - Çelik yöntemiyle ya da tohumdan çoğaltılabilir. İlkbaharın ortalarında havai köklendirme de yapılabilir. Çelikler sera ortamında kolayca köklenirler.


İlaçlama - Genel olarak zararlılara ve hastalıklara dayanıklı ağaçlardır. Ayda veya iki ayda bir ilaçlanmaları yıl boyu korunmalarını sağlayacaktır.


anahtar kelimeler: "kudüs kirazı bonsai bakımı", "bonsai sanatı", "bonsai nedir", "bonsai nasıl yapılır", "bonsai nasıl yaşar", "bonsaiye nasıl başlanır" "meyveli bonsai"


Bonsai Seika (bonsaiseika.com) sayfasında yayınlanan bütün yazılar birçok farklı kaynaktan derlenerek, yazarın sahip olduğu naçiz tecrübeler yazıya dökülerek hazırlanmıştır. İzinsiz ve onaysız kopyalanması, kaynak gösterilmeden alıntılanması yasaktır, emek hırsızlığıdır.

All the blog readings covered in Bonsai Seika (bonsaiseika.com) are the compilation of the information from various sources and the humble experiences of the author. It is not allowed to copy or cite without permission and citation. It is another form of plagiarism.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page