top of page

Gardenya - Gardenia jasminoides

Gardenya Uzak Doğu ülkelerine özgü beyaz, büyük ve kokulu çiçeklere sahip, bonsai olarak çokça değerlendirilen bir türdür. Alt-tropikal bölgeye özgü herdem yeşil geniş yapraklıdır.

Ilıman iklimi sever, soğuktan kolayca etkilenebilir. Hızlı büyür ve gelişirler, ancak ani değişimlere karşı hassastırlar. Çiçekleri tozlaştığında küçük sarı meyveler oluşturabilir. Çiçekleri göz alıcı bir güzelliğe sahiptir, ancak dokunulmamalıdır. Dokunulduğunda kahverengi lekeler kalır.

Konumlandırma - Bolca ışık isteyen gardenyalar iç mekanda yaşayabilirler. Dış mekanda da sıcaklığın 10 C derecenin altına düşmediği yerlerde konumlandırılabilirler. Güneye bakan cam önlerinde veya bol güneş gören yerlerde hızlıca büyürler. Ortamın kuru olmaması önemlidir. Her gün en az 3-4 saat doğrudan sabah veya öğleden sonra güneşi alabileceği bir konumda hızlıca büyüyebilirler.


Sulama - Genel olarak suyu severler fakat çamur gibi bir ortam köklerini kolayca öldürebilir. Bonsainiz torf ya da bahçe toprağında ekili ise toprağın kurumasına az da olsa müsaade edin, sonrasında bolca sulayın. Sıcak yaz aylarında su ihtiyaçları daha da artacaktır. Toprağın aşırı kurumasına müsaade etmeyin. Yağmur suyu kullanıldığında gelişimleri daha iyi olacaktır.


Gübreleme - İlkbaharda ve sonbaharda gübrelenebilirler. Gübre paketlerinde tavsiye edilen ölçülerde gübreleme yapılabilir. Özellikle ilkbahar gübrelemesi çiçek ve meyve oluşumunu tetikleyecektir. Ancak N (Azot) yönünden yüksek oranlı gübre kullanımları meyve oluşumunu baskılayabilir. Dolayısıyla P (Fosfor) ağırlıklı gübre kullanılmalıdır.


Budama - Ağır budama kış aylarının sonlarında, büyüme dönemi başlamadan yapılmalıdır. Telleme uyku dönemi dışında yılın her zamanı yapılabilir ancak Mayıs ve Haziran dönemi gardenyalar için en uygun dönemdir. Çiçeklenme sonrası budanmalıdır. Solmaya başlayan çiçekler meyve oluşumu gözlenmiyorsa kesilmelidirler. Odunsu yapıdan sürgün verebilirler. Dolayısıyla sağlıklı ağaçlarda sert budama gönül rahatlığıyla yapılabilir.


Saksı Değiştirme - İki yılı geçmeyecek şekilde saksı değişimi yapılmalıdır. Asidik toprakta gelişimleri daha iyi olacaktır, bu sebeple açelyalarda olduğu gibi Kanuma toprağı kullanılabilir. Kök budaması fazla yapılmamalıdır. Bitkinin saksı değişimi sonrasında nemli bir ortamda kendini toparlamasına izin verilmelidir. İlkbaharda saksı değişimi yapılabilir.


Çoğaltma - Çelik yöntemiyle ya da tohumdan çoğaltılabilir. İlkbaharın ortalarında havai köklendirme de yapılabilir. Çelikler sera ortamında veya suda kolayca köklenirler.


İlaçlama - Ayda veya iki ayda bir ilaçlanmaları yıl boyu korunmalarını sağlayacaktır. Özellikle bit ve örümceklere yönelik insektisit ve akarisit kullanımı tavsiye edilir.

anahtar kelimeler: "gardenya bonsai bakımı", "gardenia bonsai bakımı", "bonsai sanatı", "bonsai nedir", "bonsai nasıl yapılır", "bonsai nasıl yaşar", "bonsaiye nasıl başlanır" "çiçekli bonsai"


Bonsai Seika (bonsaiseika.com) sayfasında yayınlanan bütün yazılar birçok farklı kaynaktan derlenerek, yazarın sahip olduğu naçiz tecrübeler yazıya dökülerek hazırlanmıştır. İzinsiz ve onaysız kopyalanması, kaynak gösterilmeden alıntılanması yasaktır, emek hırsızlığıdır.

All the blog readings covered in Bonsai Seika (bonsaiseika.com) are the compilation of the information from various sources and the humble experiences of the author. It is not allowed to copy or cite without permission and citation. It is another form of plagiarism.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page