Dünyanın hemen hemen her bölgesinde karşımıza çıkan ilex'ler genellikle çalı formundadırlar. Kışın yaprak dökmezler ve herdem yeşildirler. Yaprak şekilleri Şimşire çok benzer olduğu için çok karıştırılırlar. Ayırt etmenin en kolay yolu yaprak dizilişlerine bakmaktır. Şimşir (Buxus spp.) türlerinde yapraklar karşılıklı (opposite) dizilmişken ilex türlerinde yapraklar sarmal (alternate) dizilmiştir. Ayrıca şimşir türlerinde yaprak uçları düzken Ilex crenata'nın yaprak uçkarı hafif tırtıklıdır.
Konumlandırma - Dış mekanda yarı gölge ya da tam güneşli yerlerde rahatlıkla yaşarlar. En iyi gelişim için çok aydınlık yerlerde doğrudan güneş almayan yerlerde konumlanmalıdırlar. Güneş ışığını tam alamadıkları durumlarda yaprak boyları büyüyebilir. Işığın yüksek olduğu yerlerde hem yaprak sıklığı artacak hem de yaprak boyutları küçülmeye başlayacaktır. Kışın hava sıcaklığının eksi değerlere düştüğü durumlarda dondan korunmaları daha güvenli olacaktır.
Sulama - Toprağının tam olarak kurumasına müsaade etmeden sulanmalıdır. Kökleri nemli ortamı severler. Organik karışımlarda çok sulayarak kökleri çürütmemeye özen gösterilmelidir.
Gübreleme - Büyüme döneminde 2-3 haftada bir gübrelenmelidirler. Sıvı ya da yavaş salınımlı katı gübre kullanılabilir. Gelişimleri hızlıdır.
Budama - Ağır budama kış aylarının sonlarında, büyüme dönemi başlamadan yapılmalıdır. Telleme yaparken rafya kullanılması daha uygun olacaktır. Çünkü dalları çok esnek değildir, kolayca kırılabilir. Gelişim döneminde kes-büyüt-kes formülü uygulanarak hem kalınlaşma hem de geri sürgün almak kolaylaşır.
Saksı Değiştirme - Biraz fazla su tutan bonsai toprağı karışımı kullanılarak yılda bir ya da iki yılda bir saksı değişimi yapılmalıdır. İlkbaharın başlarında yeni sürgün vermeye başladığında saksı değişimi yapılmalıdır. Tüm kökler açığa çıkarılabilir. Kök budaması da yapılabilir. Ancak kök topunu bozmadan saksı değişimi yapmak daha emniyetli olacaktır.
Çoğaltma - Çelik yöntemiyle ya da tohumdan çoğaltılabilir. Tohumların yeşermesi çok uzun sürebilir. En etkili yöntem çelikleme yöntemidir.
İlaçlama - Yaprak bitleri, koşnil, mantar ve diğer kök hastalıkları ortaya çıkabilir. İnsektisit ve fungisit ilaçların yapraklarına zararı yoktur.
anahtar kelimeler: "şimşir bonsai bakımı", "bonsai sanatı", "bonsai nedir", "bonsai nasıl yapılır", "bonsai nasıl yaşar", "bonsaiye nasıl başlanır"
Bonsai Seika (bonsaiseika.com) sayfasında yayınlanan bütün yazılar birçok farklı kaynaktan derlenerek, yazarın sahip olduğu naçiz tecrübeler yazıya dökülerek hazırlanmıştır. İzinsiz ve onaysız kopyalanması, kaynak gösterilmeden alıntılanması yasaktır, emek hırsızlığıdır.
All the blog readings covered in Bonsai Seika (bonsaiseika.com) are the compilation of the information from various sources and the humble experiences of the author. It is not allowed to copy or cite without permission and citation. It is another form of plagiarism.
Yorumlar