Yoğun yaprak yapısı ve çok gövdeli gelişme şekliyle duvar bitkisi ya da çalı formunda yetiştirilen Ligustrum türleri (dilimizde kurtbağrı olarak da geçer), aynı zamanda bonsai severlerin de gözde ağaç türlerinden birisidir. Kalın gövdesi, parlak yeşil yaprakları ile bonsai sanatına yeni başlayanların dikkatini çeken bir türdür. Ayrıca yaprak dökmeyen bu ağaç türü hem içeride hem de dışarıda yetiştirebilir.
Ligustrumlar, uygun ortam sağlandığında hızla gelişirler. Hastalık, stres, vb. durumlarda bile iyi bakım sağlandığında çok hızlı toparlarlar.
Konumlandırma - Gölge ya da tam güneşli yerlerde rahatlıkla yaşarlar fakat en iyi gelişim için direk güneş alan yerlerde konumlanmalıdırlar. Kışın -10 (C) derecenin altına inen soğuklarda dondan korunmalıdırlar. Soğuktan etkilendiklerinde yapraklarını dökerler. Bu sadece ağacın kendi başına aldığı bir önlemdir. Sağlığıyla ilgili bir problem olduğu anlamına gelmez. Bahar başladığında yapraklarını tekrar açıp eski görüntüsüne gelecektir. Ligustrum her ne kadar dışarıda yetişmesi gereken bir bitki türü olsa da içeride yetiştirilmeye alıştırılmış Ligustrum Bonsailer nemli ortamda ya da nem sağlayacak bir su dolu tepsinin üzerinde de problem yaşamazlar. Dışarıda yetiştirilmek istenen Ligustrum Bonsailer en geç sonbahar başlarında dışarıya çıkarılmalıdır ki ağaç soğuğa alışabilsin ve kendi önlemlerini alsın. Kışın direk dışarı çıkarılan Ligustrumlar soğuğa dayanamayabilirler. En sağlıklısı ilkbaharda havaların ısınmaya başlamasıyla dışarı çıkarılması olacaktır. Ağacınızı dış mekandan iç mekana aldığınızda strese girerse tekrardan dışarı alıp gelişimini gözlemeniz daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Sulama - Toprağının kurumasını çok beklemeden sulanmalıdır. Metabolik faaliyetleri hızlı olduğundan suyu çokça kullanırlar. Susuzluk durumunda yapraklarını aşağı bükerler ve bu durum birkaç gün devam ederse ve sulanmazsa yapraklarını dökmeye başlar. Susuzluğa toleransları azdır.
Gübreleme - Büyüme döneminde 2-3 haftada bir gübrelenmelidirler. İçeride yetiştirilen türler kışın ayda bir kez gübrelenmelidir. Sıvı ya da yavaş salınımlı katı gübre kullanılabilir.
Budama - Ağır budama kış aylarının sonlarında, büyüme dönemi başlamadan yapılmalıdır. Büyüme döneminde şekil verme adına dal ve büyük yaprakların budaması yapılabilir. Telleme yılın her zamanı yapılabilir. Ancak bahar ve yaz aylarında yapılması en uygunu olacaktır. İlkbaharın sonlarında çok sık yapraklanan bölgelerde yaprakların bazıları temizlenerek iç kısımlara hava ve ışık girmesi sağlanmalıdır.
Saksı Değiştirme - Standart bonsai toprağı karışımı kullanılarak yılda bir ya da iki yılda bir saksı değişimi yapılmalıdır. İlkbaharın başlarında yeni sürgün vermeye başladığında saksı değişimi yapılmalıdır. Tüm kökler açığa çıkarılabilir, hatta suyla yıkanabilir.
Çoğaltma - Çelik yöntemiyle ya da tohumdan çoğaltılabilir. Tohumdan yetiştirilmek istenirse tohumlar ilkbahar ya da sonbaharda dışarıya ekilmelidir. İlkbaharın sonlarında havai köklendirme de yapılabilir. Çelikler sera ortamında kolayca köklenirler.
İlaçlama - Yaprak bitleri, koşnil, mantar ve diğer kök hastalıkları ortaya çıkabilir. Birer hafta arayla toplam 3 hafta insektisit kullanarak önlem alınabilir. 2 hafta süreyle de aynı şekilde mantar ilacı da kullanılabilir.
anahtar kelimeler: "ligustrum bonsai bakımı", "bonsai sanatı", "bonsai nedir", "bonsai nasıl yapılır", "bonsai nasıl yaşar", "bonsaiye nasıl başlanır"
Bonsai Seika (bonsaiseika.com) sayfasında yayınlanan bütün yazılar birçok farklı kaynaktan derlenerek, yazarın sahip olduğu naçiz tecrübeler yazıya dökülerek hazırlanmıştır. İzinsiz ve onaysız kopyalanması, kaynak gösterilmeden alıntılanması yasaktır, emek hırsızlığıdır.
All the blog readings covered in Bonsai Seika (bonsaiseika.com) are the compilation of the information from various sources and the humble experiences of the author. It is not allowed to copy or cite without permission and citation. It is another form of plagiarism.
Comentarios