top of page

Üç Dişli Akçaağaç - Acer buergerianum

Akçaağaçlar bonsai dünyasının en gözde türleri arasındadır. Üç dişli akçaağaçlar da (Trident Maple) akçaağaç dünyasının Japon Akçaağaçları ile en çok faydalanılan türüdür. Genel olarak güçlü ve dirençli bir türdür. Hızlı büyür ve hızlı kalınlaşırlar. Zor durumlara toleransları yüksektir. Yaprak boyutu da diğer akçaağaçlara göre küçüktür.



Dış mekan bitkileri olan üç dişli akçaağaçlar hava sıcaklığının -5°C'nin altına düştüğü durumlarda aşırı dondan korunmalıdırlar. Bunun dışında kışın uykuya geçmeleri dinlenmeleri ve bahara güçlü girmeleri açısından önemlidir.


Konumlandırma - Dış mekanda sert rüzgardan korunacak şekilde konumlandırılmalıdırlar. Bütün gün güneş altında konumlandırılabilirler. Ancak özellikle güneşin tepede olduğu 3-4 saatlik zaman aralığında direk güneşten korunmalıdırlar. Bazı türler sera ortamında hızlı gelişim gösterirken bazı türler de yetersiz hava akımından dolayı sera ortamına olumsuz tepki verirler.


Sulama - Akçaağaç türleri genel olarak suyu severler. Bu sebeple toprağın çok kurumasına müsaade etmeden sulanmalıdırlar. Özellikle suyu kolay geçiren toprak sulama bolca yapılabilir. Bahçe toprağı ya da torf gibi su tutan karışımlarda kök çürümesi hususuna dikkat edilmelidir. Bundan dolayı suyu çok tutan karışımlarda sık sulamadan kaçınılmalıdır. Özellikle akçaağaçların yeni sürgünlerini uzatmaya başladığı ilkbahar başlarında ve havaların çok sıcak olduğu yaz ortalarında sulama konusuna ayrıca önem verilmelidir. Gerekirse günde birkaç kez sulama yapılmalıdır. Suyun pH'ının 6,5-7.0 arasında olması gerekir.


Gübreleme - Özellikle gelişimini tamamlamış türlerde yavaş salınımlı katı gübrelerin kullanımı ağacın ihtiyaç duyduğu elementlerin ve mikroelementlerin alınması açısından olumlu etkisi olduğu kanıtlanmış bir bilgidir. Gelişim aşamasında olan ağaçlar için ilk yaprakların sertleşmesi (yaprak üzerindeki kutikula tabakasının oluştuğu durumdur, yaprak biraz sertleşir ve rengi koyulaşır) ile gübrelemeye başlanabilir. Bu aşamadaki ağaçlar için ilkbaharda azot (N) oranı yüksek gübrelerin kullanılması yaprakların daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. Sonbaharda gövde gelişimine ve ağaç sağlığına katkıda bulunmak için azotsuz ya da düşük azotlu gübreler kullanılabilir. Yüksek azotlu gübrelerin kullanıldığı durumlarda yaprak boyutları ve boğum mesafeleri artacağı için gelişmiş ağaçlarda kullanımına dikkat edilmelidir. Sıvı gübrelerin kullanılmasında tavsiye edilen dozajı aşmamak önemlidir. Küçük saksılarda köklerin ihtiyaç duyduğu en önemli şey sudur. Yüksek dozajlı sıvı gübreleme yapıldığında tuzluluk oranı artabilir ve bu ters osmoza sebep olarak kökleri kurutabilir.


Budama - Serbest gelişime bırakıldığında gövde ve dallar hızlıca kalınlaşacaktır. Ayrıca budanan yerlerden ya da odunsu dokudan kolayca sürgün verir. Yeni sürgünlerin uzamasına izin verin. 8-10 cm uzamadan sonra birkaç yaprak bırakılarak yeni sürgünler budanabilir. Kalın dalların budanması sonbaharda yapılmalıdır. Tepe kısımları güçlü büyüyecektir. Bu sebeple tepeden yapılacak sürekli budamalarla enerji ağacın alt kısımlarına dağıtılabilir. Yaprak küçültme amacıyla yapılacak yapraksızlaştırma (bkz. Yaprak Küçültme) işlemi yazın başlarında yapılmalıdır. Bu işlemi güçlü ağaçlar kolayca tolere edebilir ve dallanmayı artırır.


Telle kolayca şekil verilebilir. Telleme için en uygun dönem ağaç uyanmaya başlamadan önceki kışın son dönemidir. Bu sayede tellemeyle verilebilecek zararlar ilkbaharın gelmesiyle kolayca onarılır. Ayrıca ağaç yapraksız olacağı için telleme daha kolay yapılır ve tomurcuklara ya da yapraklara zarar vermemiş olursunuz. Kalınlaşma çok hızlı olduğu için teller iyi takip edilmelidir. Oturmadan sökülmelidirler.


Saksı Değiştirme - Genç ağaçlar için en geç her iki yılda bir saksı değiştirilmelidir. Daha yaşlı ağaçlar için bu süre uzatılabilir. Kökler topraktan temizlenebilir. Kök budaması rahatlıkla yapılabilir. Saksı değişimi için en uygun zaman tomurcukların oluşup şişmeye başladığı kış sonu dönemidir. Tomurcuklar patlayıp yaprak açtıktan sonra yapılacak saksı değişimi işlemi ağacın gücünü azaltacaktır.


Çoğaltma - Çelik yöntemiyle kolayca çoğaltılabilir. Havai köklendirme en çok tercih edilen yöntemlerden biridir.


İlaçlama - İlaçlamalar, özellikle yapraklar döküldükten sonra yapılmalıdır. Böylece kışın oluşabilecek mantar hastalıkları engellenmiş olunur. Ayrıca kışın sonlarına doğru da böcek ve mantar ilaçlaması yaparak ilkbahardaki korumayı sağlamanız gerekir. İlaçlama yapmadan önce birkaç yaprak üzerinde deneme yaparak zararı olmadığına bakılması, sonrasında tüm ağaca uygulama yapılması en emniyetli uygulama biçimi olacaktır.



anahtar kelimeler: "akçaağaç bonsai bakımı nasıl yapılır", "bonsai sanatı", "bonsai nedir", "bonsai nasıl yapılır", "bonsai nasıl yaşar", "bonsaiye nasıl başlanır"


Bonsai Seika (bonsaiseika.com) sayfasında yayınlanan bütün yazılar birçok farklı kaynaktan derlenerek, yazarın sahip olduğu naçiz tecrübeler yazıya dökülerek hazırlanmıştır. İzinsiz ve onaysız kopyalanması, kaynak gösterilmeden alıntılanması yasaktır, emek hırsızlığıdır.

All the blog readings covered in Bonsai Seika (bonsaiseika.com) are the compilation of the information from various sources and the humble experiences of the author. It is not allowed to copy or cite without permission and citation. It is another form of plagiarism.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page