top of page

Ölmeye Başlayan Bonsaileri Kurtarma Yöntemi (Tropikal Türler)

Güncelleme tarihi: 13 Eki 2021

Bonsailerin kötü namının en büyük sebebi bakımsız ortamlarda yetiştirilip hediyelik olarak gönderilen ithal bonsailer. Bu ağaçlar genel olarak öyle güçsüz ve bakımsız ki, çok kısa sürede ortam değişikliğinden dolayı yapraklarını dökerek ölmeye başlıyorlar. Doğal olarak bonsaiyle ilk defa tanışanlar kötü bir tecrübe yaşayıp bu güzel sanattan hızla uzaklaşıyorlar ve 'bunlar yaşamıyor, hepsi ölüyor' gibi hızla yayılan söylemler üretiyorlar.

Öncelikle bilmemiz gereken şey şu, doğadaki her bitki gibi bonsailer de birer ağaç. Dolayısıyla onlar da suya ve güneşe ihtiyaç duyuyor, onlar da aynı şekilde büyüyor. Doğası gereği küçük kalmıyor, bonsai teknikleriyle minyatürleştiriliyor. Yani bıraksanız her bonsai büyür ve ağaç olur uygun ortamında. Bu ağaçların en büyük farkı saksı gibi küçük bir ortamda yaşıyor olmaları, dolayısıyla daha hassaslar ve toleransları daha düşük.


Ülkemizde 'market bonsaisi' olarak adlandırdığımız ithal ve ucuz bonsai türleri genellikle Ficus, Carmona, Ulmus ve Ligustrum türleridir. Bu türlerin hepsi Tropikal türler olup daha kuru toprak ve daha nemli ortam istiyorlar. Yani sulamalar arasında toprağın birazcık kurumasına müsaade etmeliyiz, ama ağaçlarımızı nemli ortamlarda tutmalıyız. Bu yazıda bu türlerde yaşanan hızla yaprak dökme ve kuruma problemlerine değineceğiz.


Bu bahsettiğimiz ithal bonsailer ev ortamına girer girmez kuru bir hava ve az ışıkla yaşamaya çalıştıkları için hemen yeşil yeşil, kurutmadan yaprak dökmeye başlıyorlar. Bu durum nemsiz ortamın belirtisidir. Eğer yapraklar kavrulup dökülüyorsa bu da susuzluktan kaynaklanır. Eğer yapraklar çakmakla yakılmış gibi ortalarından kurumaya başlıyorsa bu da güneş yanığıdır. Peki diyelim ki ağacımız yapraklarının tamamını döktü ve ölüp ölmediğini bilmiyoruz, bunu nasıl anlayabiliriz? Tırnağımızla ağacın üstten aşağıya doğru farklı yerlerinden kabuğunu çok küçük kazıyarak yeşil olup olmadığına bakarız. Eğer yeşillik varsa hayat var demektir, dolayısıyla hala kurtarılabilir.


Eğer ağacımız ev/ofis ortamına girer girmez yaprak dökmeye başlarsa ona hızla nem sağlamalıyız. Bunun için üzerine poşet geçirmek çok etkili bir yöntem. Fotoğrafta görüldüğü gibi ağacınızın üstüne bir poşet geçirdiğiniz takdirde içerisinde oluşan nemli ortamda ağaç tekrardan yaprak büyütmeye başlayacak. Unutmayalım ki ne kadar yaprak, o kadar güç ve sağlık demek. Dolayısıyla yapraklar büyüyene kadar bu işlemi uygulamaya devam etmeliyiz. Peki nasıl?

Öncelikle ağacımızın dallarına poşet değmemesi için içine birkaç tane çubuk saplayabilirsiniz. Daha sonra temiz ve saydam bir poşetin içini ıslatarak ağacın üstüne geçirin ve hava almasını engelleyin. Böylece içi ıslak poşet nemi hızla artıracaktır. Daha sonra ağacınızı oda sıcaklığında aydınlık (direk güneş almayan) bir yere konumlandırın ve poşeti 3-4 gün boyunca hiç açmayın. 3-4 gün sonra bu poşeti dikkatlice çıkarıp ağacınızı 10-15 dk havalandırın. Poşeti tekrardan yıkayın ve sonrasında üstüne tekrardan geçirin. Eğer havalandırmayı yapmazsanız küflenme başlayacaktır. Ayrıca içerideki havanın da sirküle edilmesi gerekmektedir. Eğer bu ıslak poşet yapraklara veya dallara değerse bunları da çürütebilir.


Sulama

Ağacınızı bu işleme başlamadan önce bir kez sulayın ve bir daha sulamayın. Poşeti havalandırdığınız dönemlerde toprağı kontrol edin ve kuruduysa sulayın, nemliyse sulamayın.


Bu işlemi strese giren, yaprak döken, büyümeyen, saksı değişimi yapılan tropikal ağaçlarınıza uygulayabilirsiniz. Yapraklar büyüyüp sertleşene (koyu renk de almaya başlar) kadar bu işleme devam edin. Bundan sonra da havalandırma sürelerini artırarak, yani ağacınız artık iyi durumdaysa ilk önce 1-2 saat havalandırma, daha sonra 3-4 saat, sonrasında yarım gün havalandırma yaparak ağacınızı ortamına alıştırın. Aynı problemleri tekrar yaşamaya başlarsanız evinizin ortamını nemlendirmeye gayret gösterin.


Bu işlemleri yaparken gübreleme yapmayın. Yaprak sayısı arttıktan sonra gübreleme yapabilirsiniz.


Aşağıdaki fotoğraflar ölmek üzere tüm yapraklarını susuzluktan ve nemsizlikten döken bir Carmona türünün yaprak büyütmeye başlamaya başlamasına ait.






Ağacınızın türünü öğrenmek ve bakımıyla ilgili bilgiler edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.


anahtar kelimeler: "bonsai sanatı", "bonsai nedir", "bonsai nasıl kurtarılır", "bonsai nasıl yaşar", "ölen bonsai nasıl", "bonsai yaprak dökmesi"


Bonsai Seika (bonsaiseika.com) sayfasında yayınlanan bütün yazılar birçok farklı kaynaktan derlenerek, yazarın sahip olduğu naçiz tecrübeler yazıya dökülerek hazırlanmıştır. İzinsiz ve onaysız kopyalanması, kaynak gösterilmeden alıntılanması yasaktır, emek hırsızlığıdır.

All the blog readings covered in Bonsai Seika (bonsaiseika.com) are the compilation of the information from various sources and the humble experiences of the author. It is not allowed to copy or cite without permission and citation. It is another form of plagiarism.

17 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

17 Comments


Berna Sevindik
Berna Sevindik
Jan 18, 2023

Merhabalar, hediye gelen bonsai zeytin ağacımın yaprakları alt kısımlardan sararmaya başladı. Acaba bir çözümü var mıdır?

Like

gulbahar.kayan
Jul 07, 2022

Bonsaim alt kısımlarda bol yaprak vermesine rağmen üst kısımlarda yapraklar koyu parlak yeşil.Yapraklar yapış yapış sıvı yağ su ve Arap sabunu karışımı ile püskürtme yaptım düzelmedi.Bit ilacı yaptım düzelmedi 2.3 kez fisklye su ile yıkadım olmadı.Bulunduğu yer güneş alan ve nemli ortam.Yapraklar alacalı yeşil olup cansızlaşıp dökülüyor.Başka ne yapabilirim.Lütren öneri bekliyorum.Tesekkürler.

Like

asliyarat
Feb 21, 2022

Uc yildir baktigim bonsaimin dallarinda beyaz pamukcuklar oldu once sizden toprak aldim degisimi gerceklestirdim.Biraz kendine gelir gibi oldu ama gene pamukcuklar cikmaya basladi simdi ne yapmam gerektigini bilemiyorum havalar isindiginda beyaz kucuk cicekler aciyor yapraklari var dokulme yok lutfen bir yol gosterin.ilk eve geldiginde ormandan agac altindan yosun koymustum.Bu topragin uzerine de koysam mi?

Like
gulbahar.kayan
Jul 08, 2022
Replying to

Toprağında fıskiyelemeyi unutmayın!

Like

izelburcuu
Jun 26, 2021

Merhaba benim ağacım da çok kötü durumda bu yöntemi kısa süreli uyguladım yeni yaprakları çıktı ancak. Daha sonrasında yine bir problemi oldu anlayamıyorum artık sorunun ne olduğunu. direkt güneş ışığı altında kalmış şiödi de bu yüzden yapraklar sapsarı oldu döküldü. Sera ile çıkan yapraklar da döküldü ne yapmalıyım bilmiyorum. Yardımcı olue musunuz

Like
Aykut Erşen
Aykut Erşen
Jun 26, 2021
Replying to

Bu tekniği tekrar uygulayın. Yeni yapraklar iyice çıkana kadar devam edin.

Like

kadrettinyuksel
May 20, 2021

Ocak ayı sonunda pandemi nedeniyle evde sıkılan kızımın benim yokluğumda kendince güzelleştirmek isteyerek resmen katlettiği üç ağaçtan (aday diyelim..🙂) ikisi, sabırla bakımını ihmal etmeden ve bu yöntemle tekrar canlandı. Daha önceden bir yelken formu vermeyi başardığım ama ciddi zarar gören benjamin toparladı ve sürgünler vermeye başladı. S gövdeli ficus microcarpa ise iyice coştu, uzadı ve çıtalar kullanarak hazırladığım naylon muhafazanın üst tarafına dayandı. Sizden temin ettiğim köklen ve derman ile başladığım, sonrasında mini sera ortamında devam ettiğim süreç aynı zamanda beni de eğitti.

Bu hafta sonu itibariyla ficus'un havalandırma sürelerini artırarak alıştırmaya başlayacağım.

Like
bottom of page