top of page
Yazarın fotoğrafıAykut Erşen

Ficus türleri (spp.)

Yaklaşık 800'den fazla ayrı türü olan Ficus türleri başlangıç seviyesindeki bonsai severler için hem temin etmesi, hem de bakımı kolay bir türdür. Tropikal bitki olmaları sebebiyle iç mekanda yetiştirilebilirler. Ayrıca nemin düşük olduğu ortamları tolere edebilir, bu da Ficus ağaçlarını uygun iç mekan ağaçları haline getirir. Ancak nemin ve güneş ışığının bol olduğu yerlerde daha hızlı ve güçlü büyüyeceklerdir. Bonsai sanatında en çok karşımıza çıkan türleri Ficus Retusa, Ficus Microcarpa (Ginseng köküne aşı yapılanlar F.Microcarpa Ginseng olarak adlandırılıyor), Ficus Benjamina türleridir.


Ficus retusa

Ficus türleri havai kökler oluşturabilirler. Kaya üstüne bonsai çalışmasında Ficus'ların bu özelliği çokça kullanılır. Havai köklenmenin oluşması için nem oranının %100'e yakın oranda olması gerekir. Bu nem oranına doğal yollardan ulaşılamayacağı için ortam nemlendiriciler kullanılabilir. Ya da saksının altına koyacağınız su tepsisi de yaprakların etrafındaki nem oranını hayli artıracaktır. Havai kökler toprağa ulaştığında kök görevi yaparlar ve açıkta kalan kısımları odunlaşıp dal görünümüne kavuşurlar.


Ficus türlerinin yaprakları zehirlidir. Özellikle evcil hayvan besleyenlerin dikkat etmesi gereken bir husustur.


Ficus microcarpa

Konumlandırma - Hava sıcaklığının 15°C'nin altına düştüğü durumlarda içeriye alınarak soğuktan korunmalıdırlar. Günboyu güneş alan nemli bir yerde hızla gelişeceklerdir. Düşük sıcaklıklarda hemen ölmezler ancak sürekli devam eden sıcaklık düşmelerinde sağlıkları epey tehlikeye girer. Sıcaklığın 15°C'nin üstüne çıktığı havalarda dışarıda gölge olmayan, hafif rüzgarlı yerlerde konumlandırılabilirler. Klima, radyatör, soba gibi havayı kurutan ısıtıcılardan uzakta tutulmalıdırlar. F. benjamina türünün soğuğa mukavemeti daha düşüktür. Tüm ficus türleri için nem en kolay problem çözücüdür. Yapay nem oluşturarak ağacınızın gücüne ve sağlığına kavuşmasını kolaylıkla sağlayabilirsiniz.


Sulama - İnorganik toprak karışımında kök çürümesi riski olmayacağı için toprağı kurudukça bolca sulanmalıdır. Az ya da fazla sulamayı tolere edebilirler.


Gübreleme - Büyümenin devam ettiği süreçte 2 haftada bir gübrelenmelidirler. Azot oranı yüksek ya da dengeli gübreler tercih edilmelidir. Kış aylarında ve büyümenin durduğu zamanlarda gübreleme miktarı yavaşça azaltılıp kesilmelidir.


Budama - Bonsainizin şeklini korumak adına sürekli budama yapabilirsiniz. Ancak yeni sürgünlerin en az 6-8 yaprak uzamasını bekleyip 2 yaprak kalacak şekilde budama yapılabilir. Gövdeden veya dallardan kolayca sürgün verebilir. Büyük yaralar aşı macunu (veya uygun yöntem) ile kapatılmalıdır. Büyüme ve kalınlaşma hızlı olacağından telleme konusunda tellerin gövdeye oturmamasına dikkat edilmelidir.


Saksı Değiştirme - Büyüme mevsiminde 1 ya da 2 yıl arayla saksı değişimi yapılmalıdır. Herhangi bir bonsai toprağı karışımı kullanılabilir. Kök budamasını tolere edebilirler. Kökleri açığa çıkarılabilir.


Çoğaltma - Havai köklendirme ile ya da çelik yöntemi ile kolayca köklendirilebilirler. Kesilen dallar suya konulduğunda da kolayca köklenecektir. Çelikler nemli ortamda çok hızlı ve kolayca köklenecektir. Büyüme mevsimi boyunca çelikleme yapılabilir.


İlaçlama - Malathion içeren böcek ilaçları bu türlerde kullanılmamalıdır. Yaprak bitleri, örümcekler görülebilir. Ağaca kolayca zarar veremezler. Yaprak dökülmesi ya da şekil değiştirmesi kökteki problemlerle ya da aşırı sulamadan kaynaklı stresle ilgili olabilir.



anahtar kelimeler: "ficus bonsai bakımı", "bonsai sanatı", "bonsai nedir", "bonsai nasıl yapılır", "bonsai nasıl yaşar", "bonsaiye nasıl başlanır"


Bonsai Seika (bonsaiseika.com) sayfasında yayınlanan bütün yazılar birçok farklı kaynaktan derlenerek, yazarın sahip olduğu naçiz tecrübeler yazıya dökülerek hazırlanmıştır. İzinsiz ve onaysız kopyalanması, kaynak gösterilmeden alıntılanması yasaktır, emek hırsızlığıdır.

All the blog readings covered in Bonsai Seika (bonsaiseika.com) are the compilation of the information from various sources and the humble experiences of the author. It is not allowed to copy or cite without permission and citation. It is another form of plagiarism.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page